It is currently Sat Nov 18, 2017 11:14 pm

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Jan 13, 2015 8:00 pm 
Offline
Posts like an L67
Posts like an L67

Joined: Tue May 27, 2008 2:48 pm
Posts: 1424
Location: Machesney Park, IL
Year and Trim: Dark Green 1997 SSEi
Right now I cannot get any heat to blow out of the vents. When I try to switch the ECC to a different vent I hear a distinct click noise.

Could this be a blower motor problem or a relay?

_________________
Jacob, Dark Green 1997 SSEi "The Green Lantern" Over 268,000 Miles and Still Going Strong!
Image
Mods/Stuff: INTENSE! FWI, ScanGauge 2, Mobil 1 HM Oil, Valvoline HM Transmission Fluid, Mildly Tuned PCM, Drilled 180 Thermostat, Cleared Corners, Silverstars, Chrome T-Stars, NGK Iridium Plugs, NAPA Belden Wires.


Last edited by Blown93SSEi on Wed Jan 14, 2015 4:15 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Jan 13, 2015 8:10 pm 
Offline
Certified Bonneville Nut
Certified Bonneville Nut
User avatar

Joined: Mon May 10, 2010 6:11 pm
Posts: 8684
Location: Chicago, IL
Year and Trim: 2003 SLE
Sounds like the little doors are switching positions, I assume that's what the click noise is. I would check the relay/blower motor.

_________________
-Car Guy Carl
"Penelope" - 164k Miles
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 14, 2015 3:24 pm 
Offline
Posts like an L67
Posts like an L67

Joined: Tue May 27, 2008 2:48 pm
Posts: 1424
Location: Machesney Park, IL
Year and Trim: Dark Green 1997 SSEi
Testing the relay here in a sec.

Another question I had. What troubleshooting steps can I use to determine if the resistor or the actual blower motor is bad?

_________________
Jacob, Dark Green 1997 SSEi "The Green Lantern" Over 268,000 Miles and Still Going Strong!
Image
Mods/Stuff: INTENSE! FWI, ScanGauge 2, Mobil 1 HM Oil, Valvoline HM Transmission Fluid, Mildly Tuned PCM, Drilled 180 Thermostat, Cleared Corners, Silverstars, Chrome T-Stars, NGK Iridium Plugs, NAPA Belden Wires.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 14, 2015 4:19 pm 
Offline
Posts like an L67
Posts like an L67

Joined: Tue May 27, 2008 2:48 pm
Posts: 1424
Location: Machesney Park, IL
Year and Trim: Dark Green 1997 SSEi
Sorry for the double post.

I went out to check the relays and fuses and for some weird reason the blower is working again... I didn't replace anything yet.

It started working again after I was adjusting the blower speed settings. When I moved it from 5 bars to 2 bars I could feel air coming out again. Moved it back up to 5 bars and it was blowing full speed heat and all.

Should I now be looking at a loose wire perhaps?

_________________
Jacob, Dark Green 1997 SSEi "The Green Lantern" Over 268,000 Miles and Still Going Strong!
Image
Mods/Stuff: INTENSE! FWI, ScanGauge 2, Mobil 1 HM Oil, Valvoline HM Transmission Fluid, Mildly Tuned PCM, Drilled 180 Thermostat, Cleared Corners, Silverstars, Chrome T-Stars, NGK Iridium Plugs, NAPA Belden Wires.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 14, 2015 6:42 pm 
Offline
Certified Bonneville Nut
Certified Bonneville Nut
User avatar

Joined: Mon May 10, 2010 6:11 pm
Posts: 8684
Location: Chicago, IL
Year and Trim: 2003 SLE
Did you touch anything yet?

I'm no expert on the 92-99, but on the 2000+ intermittent fan operation means the motor's brushes are worn, and replacement is necessary.

Another thing to consider, on the pre 2004 GPs, if the blower only works on full blast, that means relay.

Not sure how helpful or relevant any of that is, but just throwing out ideas.

_________________
-Car Guy Carl
"Penelope" - 164k Miles
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jan 21, 2015 10:19 am 
Offline
Resident Gearhead
Resident Gearhead
User avatar

Joined: Thu May 22, 2008 10:40 am
Posts: 1606
Location: West Point
Year and Trim: 2003 SSEi
Unless the blower is not pushing enough volume (thus it feels like the vents aren't switching), it is not a player in switching where the air comes out. That would likely be a vacuum issue, and if it IS a vacuum problem, it’s likely you have collapsed nipples in the vacuum manifold on the HVAC controller. You might try searching on collapsed nipples and see what you can dig up, or go to http://www.trialsnuts.com/ecc.pdf - there’s some information and pictures in that article.

_________________
gweg_b wrote:
People think I'm nuts, but Matt proved it.

Resident Tightwad
Image
Screw you, Photobucket.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 23, 2015 8:44 am 
Offline
Posts like an L67
Posts like an L67

Joined: Tue May 27, 2008 2:48 pm
Posts: 1424
Location: Machesney Park, IL
Year and Trim: Dark Green 1997 SSEi
Sirius wrote:
Unless the blower is not pushing enough volume (thus it feels like the vents aren't switching), it is not a player in switching where the air comes out. That would likely be a vacuum issue, and if it IS a vacuum problem, it’s likely you have collapsed nipples in the vacuum manifold on the HVAC controller. You might try searching on collapsed nipples and see what you can dig up, or go to http://www.trialsnuts.com/ecc.pdf - there’s some information and pictures in that article.


Collapsed nipples? Sounds sexy :banana: LOL

That's a new one I didn't think of. Will check it out!

_________________
Jacob, Dark Green 1997 SSEi "The Green Lantern" Over 268,000 Miles and Still Going Strong!
Image
Mods/Stuff: INTENSE! FWI, ScanGauge 2, Mobil 1 HM Oil, Valvoline HM Transmission Fluid, Mildly Tuned PCM, Drilled 180 Thermostat, Cleared Corners, Silverstars, Chrome T-Stars, NGK Iridium Plugs, NAPA Belden Wires.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jan 26, 2015 3:06 am 
Offline
Posts like an L67
Posts like an L67

Joined: Tue May 27, 2008 2:48 pm
Posts: 1424
Location: Machesney Park, IL
Year and Trim: Dark Green 1997 SSEi
Got her fixed! Turned out to be the blower motor. Tapped the motor with a wrench and it turned on. Bad bushing? Replaced her with a new one and everything has been working fine since. :banana:

_________________
Jacob, Dark Green 1997 SSEi "The Green Lantern" Over 268,000 Miles and Still Going Strong!
Image
Mods/Stuff: INTENSE! FWI, ScanGauge 2, Mobil 1 HM Oil, Valvoline HM Transmission Fluid, Mildly Tuned PCM, Drilled 180 Thermostat, Cleared Corners, Silverstars, Chrome T-Stars, NGK Iridium Plugs, NAPA Belden Wires.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Related topics
 Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Interior Lighting Doesn't work

[ Go to pageGo to page: 1, 2, 3 ]

Yoshicoby

45

5916

Mon Sep 08, 2008 1:47 pm

Yoshicoby View the latest post

There are no new unread posts for this topic. drivers side door lock switch doesn't work!

vica

1

454

Mon Jan 26, 2015 2:43 pm

vica View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Help! heat but blower wont work AND wipers wont come on

kaylasquires87

1

799

Sat Nov 27, 2010 12:22 am

Archon View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Blower Motor doesn't always come on, please help.

BonniMan

8

858

Wed Dec 03, 2014 12:16 pm

BonniMan View the latest post

There are no new unread posts for this topic. a/c doesn't blow cold anymore, just kind of semi-cool/warm

[ Go to pageGo to page: 1, 2 ]

powerdog

36

7236

Mon Jun 07, 2010 10:29 am

powerdog View the latest post

 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group


phpBB SEO