It is currently Tue Feb 19, 2019 10:28 am

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 
Author Message
 Post subject: Battery or Alternator
PostPosted: Fri Jan 25, 2019 9:41 am 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Thu Jun 14, 2018 10:05 pm
Posts: 91
Year and Trim: 2000 se
Its starting to get that cold wave in january here in wi, and yesterday went to start car after work and car was idling and then the check gages popped on ,but then went off. I didn't think much about it, but then got down the road to a stop light, and as i was sitting there the volt gauge was in between 8-14, then dropped to 8 so I thru it in neutral, and revved to see if that would do anything, nothing. I then took off and the gauge popped up and stayed where it should all the way home. This Morning in the garage same thing, under 14 volts like 10-12 range? then as it was warming up it popped up and stayed there to work. Does this sound like a battery issue or alt? I think the Battery is like 5 years old?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 25, 2019 9:58 am 
Offline
Administrator
Administrator
User avatar

Joined: Mon May 19, 2008 6:04 pm
Posts: 25364
Location: Browerville, MN
Year and Trim: 2004 GXP - plus a handful of other Bonnevilles
Sounds like a failing alternator. Your car will run at 14v even if your battery is junk. However, a failing alternator can cause a weak battery to fail completely. If the battery is already 5 years old, replace both. With this weather the last thing you want is a dead car.

_________________
-Andrew-
Image
2004 Bonneville GXP | White Gold Tricoat | custom built supercharged 3800 hot rod | garage queen
2005 Town & Country Limited | Butane Blue Metallic | 290k | Family Hauler
2002 Ram 1500 Quad Cab Sport | Black| 210k | Official Bonneville Hauler


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 25, 2019 11:04 am 
Offline
Certified Bonneville Nut
Certified Bonneville Nut
User avatar

Joined: Mon May 10, 2010 6:11 pm
Posts: 9040
Location: Chicago, IL
Year and Trim: 2003 SLE
I'm with Andrew on this one. Sounds like an alternator. You can go get your car tested for free at most parts stores like Advance or AutoZone. I would replace the battery one way or another given the age.

_________________
-Car Guy Carl
"Penelope" - 2003 SLE - 185k Miles
"Sydney" - 2000 Honda S2000 - 60k miles
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 25, 2019 12:29 pm 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Thu Jun 14, 2018 10:05 pm
Posts: 91
Year and Trim: 2000 se
It was kinda my thoughts too, so if it is failing even tho its reading right when it comes back on gauge would it still show up when their testing it now that its reading right and appears to be charging?

Shows my car uses only a 105 amp? That sound right?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 25, 2019 1:33 pm 
Offline
Administrator
Administrator
User avatar

Joined: Mon May 19, 2008 6:04 pm
Posts: 25364
Location: Browerville, MN
Year and Trim: 2004 GXP - plus a handful of other Bonnevilles
Yes, only the SSEi uses the 140amp.

_________________
-Andrew-
Image
2004 Bonneville GXP | White Gold Tricoat | custom built supercharged 3800 hot rod | garage queen
2005 Town & Country Limited | Butane Blue Metallic | 290k | Family Hauler
2002 Ram 1500 Quad Cab Sport | Black| 210k | Official Bonneville Hauler


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jan 25, 2019 7:31 pm 
Offline
SE Member
SE Member

Joined: Mon Sep 03, 2018 5:15 pm
Posts: 20
Year and Trim: 2002 Bonneville SSEi
Sounds like a voltage regulator issue which means changing alternator.
As others have said, good idea to change battery. My experience is all bets are off for battery life after five years.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Jan 26, 2019 1:48 pm 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Thu Jun 14, 2018 10:05 pm
Posts: 91
Year and Trim: 2000 se
Alt switched, gauge went right up, tested old one and failed on dc bolts and stator test. I just they battery charger on my battery to give a full charge for now, I’ll see how it goes and if I can get by til spring I will otherwise I do have another battery out of my truck on maintain to use.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Feb 18, 2019 8:24 am 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Thu Jun 14, 2018 10:05 pm
Posts: 91
Year and Trim: 2000 se
So Driving to work today alt gauge was doing some funky moving back and forth and the lights were flickering as it was moving sometimes under 14, but then right back up , kinda sweeping back n forth? I checked connections and everything is tight and plug wasn't loose etc.
Any ideas?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Feb 18, 2019 8:59 am 
Offline
Certified Bonneville Nut
Certified Bonneville Nut
User avatar

Joined: Tue May 27, 2008 8:53 am
Posts: 5370
Location: Las Cruces, NM
Year and Trim: 1993 Buick Park Avenue
1994 Buick Regal Custom
As mentioned, a charging system test needs to be done. The only other possibility could be a loose connection to the alternator, which by your account you have ruled out. Corroded/failing cables could also be a concern, but only after a full charging system test. If that is the case, it would likely show bad in the vehicle, but fine on the bench.

_________________
~Randall~
ImageImage

1993 Buick Park Avenue - 197k - Some odds and ends done - Simply won't die
1994 Buick Regal - 78k - Bone stock - Always ready for a good kicking
1990 Oldsmobile 88 - Gone to a better place


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 9 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Related topics
 Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Battery Charge/Alternator/Alternator Fuse(?) Issue

slanej

10

1809

Fri Jan 29, 2016 8:19 pm

DCJREDLINE View the latest post

There are no new unread posts for this topic. ALTERNATOR MOD

LAIDBACKLUKE

8

1957

Wed Mar 02, 2011 3:20 pm

01bonneSC View the latest post

There are no new unread posts for this topic. 105 to 140 amp alternator

carl

3

851

Sat Jul 17, 2010 7:01 pm

ironoxide View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Alternator

SMok3-11

2

593

Tue Apr 08, 2014 3:02 pm

SMok3-11 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. alternator going?

mdrew

3

943

Sat Jul 07, 2012 10:54 am

harofreak00 View the latest post

 


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group


phpBB SEO