It is currently Fri Jul 10, 2020 9:23 am

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 
Author Message
 Post subject: 2000 SSEi stalling out
PostPosted: Sun Jun 12, 2011 1:18 pm 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Tue Apr 19, 2011 9:54 pm
Posts: 27
Location: Urbana, IA
Year and Trim: 2000 SSEi
About a week ago I was driving through a car dealership, not going more than 5mph and I noticed that my engine turned off. It turned back on fine, but it would continue to stall at anything just over an idle. I took it to the dealer I bought it from and had it diagnosed. Their machine said it was the throttle position sensor, so I replaced it. After that my car was running like normal until last night I was backing into the garage, and it stalled on me again. But then when I took it out this morning it was running fine. :dontknow: Does anyone know what might have been causing the stalling and what I need to do to fix it?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jun 12, 2011 1:32 pm 
Offline
SSE Member
SSE Member

Joined: Sat Sep 04, 2010 12:20 am
Posts: 132
Year and Trim: 2000 Pontiac Bonneville SSEI, 2002 SLE
sounds like a maf sensor, it only does it at idle right?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Jun 12, 2011 11:54 pm 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Tue Apr 19, 2011 9:54 pm
Posts: 27
Location: Urbana, IA
Year and Trim: 2000 SSEi
Right at idle it stayed on but was at about 500rpm. It was when I just feathered the throttle and let off that it would stall.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jun 13, 2011 12:06 am 
Offline
Retired Site Developer
Retired Site Developer
User avatar

Joined: Tue May 27, 2008 10:30 pm
Posts: 20960
Location: MN/IA
Year and Trim: '17 Silverado 1500
Disconnect the MAF sensor and see if this condition improves. The car will run w/o the MAF.

_________________
Bye Bye:
Image
RIP sandrock
Sirius wrote:
Think about it. You’re tooling down the road in your Prius, knowing full-well that this thing being green is as big a sham as federally mandated ethanol-enriched gas, Russia pulling out of Ukraine, and Obamacare.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jun 13, 2011 10:50 am 
Offline
SSE Member
SSE Member

Joined: Sat Sep 04, 2010 12:20 am
Posts: 132
Year and Trim: 2000 Pontiac Bonneville SSEI, 2002 SLE
defently sounds like a maf sensor


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jun 13, 2011 4:17 pm 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Tue Apr 19, 2011 9:54 pm
Posts: 27
Location: Urbana, IA
Year and Trim: 2000 SSEi
where is the maf sensor located?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jun 13, 2011 5:43 pm 
Offline
SSE Member
SSE Member

Joined: Sat Sep 04, 2010 12:20 am
Posts: 132
Year and Trim: 2000 Pontiac Bonneville SSEI, 2002 SLE
Its at the end of the throttle body that goes to the boot heres a picture of it
Image


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Jun 13, 2011 5:48 pm 
Offline
Certified Bonneville Nut
Certified Bonneville Nut

Joined: Sat May 24, 2008 5:18 pm
Posts: 4938
Location: Sycamore, IL
Year and Trim: 05 Chevy 'Hoe
1997 'maro (3.8L M5)
89 SkiDoo
Clean the IAC while you are at it.

Coulda have saved yourself some money also if you would have actually tested the TPS.

_________________
Image

00Beast wrote:
Less off-topic than Lane's Heated Steering wheel, but yeah, back to the topic.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jun 16, 2011 12:32 pm 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Tue Apr 19, 2011 9:54 pm
Posts: 27
Location: Urbana, IA
Year and Trim: 2000 SSEi
Well, I removed the maf, but when I did it made the car run a lot worse. Where is the IAC located? I apologize for my lack of mechanical experience, this is a good learning opportunity for me.

It doesn't seem to want to stall anymore, but at times it just doesn't act like it knows when to shift.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jun 16, 2011 10:23 pm 
Offline
Resident Gearhead
Resident Gearhead
User avatar

Joined: Mon May 19, 2008 10:30 pm
Posts: 8774
Location: Grand Rapids, Michigan
Year and Trim: 2014 Cadillac XTS Vsport.
This is the idle air control. Remove it, and clean the pintle, as well as the throttle body passages. Did you physically remove the MAF, or just disconnect it? If you removed it, you will have a large vacuum leak that will cause the engine to run poorly. Try it with just the connector removed, but the MAF in place.
Attachment:
IAC.jpg
IAC.jpg [ 104.63 KiB | Viewed 4179 times ]

_________________
*Gone, but not forgotten* - Black 2000 SSEi, HIR Headlights, Angel Eyes fogs, 3rd brake light overlay, hi-flo cat, 180 degree thermostat, HS 1.9 rockers, LSx yellow springs, Intense FWI, PCM, shift kit, push rods, and 3.4 Pulley. ZZP Power Log.


Last edited by Archon on Fri Jun 17, 2011 12:01 am, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Jun 16, 2011 11:15 pm 
Offline
Retired Site Developer
Retired Site Developer
User avatar

Joined: Tue May 27, 2008 10:30 pm
Posts: 20960
Location: MN/IA
Year and Trim: '17 Silverado 1500
:stupid:

On all counts.

_________________
Bye Bye:
Image
RIP sandrock
Sirius wrote:
Think about it. You’re tooling down the road in your Prius, knowing full-well that this thing being green is as big a sham as federally mandated ethanol-enriched gas, Russia pulling out of Ukraine, and Obamacare.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Jun 29, 2011 1:05 pm 
Offline
SLE Member
SLE Member

Joined: Tue Apr 19, 2011 9:54 pm
Posts: 27
Location: Urbana, IA
Year and Trim: 2000 SSEi
Well, I don't know what the problem was, but my car is running like normal now. Thanks for all your help guys.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 12 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Related topics
 Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. 2000 SSEI periodic engine stalling

bobsbonny

3

764

Tue Aug 28, 2018 9:48 am

Boosted52405 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. 2000 Bonneville SSEI stalling problems

tracker9118

1

1000

Mon Jan 05, 2015 2:16 am

nos4blood70 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. 2000 SSEI - stalling and boost gauge stuck at 0

mundster

3

2378

Wed Jun 06, 2012 9:38 pm

mundster View the latest post

There are no new unread posts for this topic. 2000 Bonnie SE stalling issues

[ Go to pageGo to page: 1, 2, 3 ]

Bad67bird

49

5066

Wed Nov 08, 2017 2:09 pm

MKMike View the latest post

There are no new unread posts for this topic. 2000 SLE Stalling Out-Found Problem

dougtoth

7

1134

Sat Sep 14, 2019 10:22 am

dougtoth View the latest post

 


Who is online

Users browsing this forum: gweg_b and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group


phpBB SEO