It is currently Thu Nov 14, 2019 12:31 am

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu Nov 07, 2019 4:24 pm 
Offline
SE Member
SE Member

Joined: Sat Nov 14, 2015 4:47 pm
Posts: 23
Year and Trim: 1994 Bonneville SE
'94 Bonneville, 228 K miles.

Recently, I've had intermittent problems with a real poor idle on a cold start. I have to keep the RPM above 1000 to prevent a stall. Idle resumes normal working conditions once the engine has reached operating temp. No CEL.

I checked the ignition control module following the excellent diagnostic guide found at https://troubleshootmyvehicle.com/gm/3. ... ondition-1
All is well with the CPS and spark plugs. I noticed a low voltage read from the alternator, and the auto shop confirmed it failed testing. So I replaced it, along with the idle control motor. Cleaned the MAF and throttle body.

But still having the rough start/poor idle when engine is cold. Any thoughts?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Nov 09, 2019 8:34 pm 
Offline
Posts like an L67
Posts like an L67

Joined: Wed Jun 04, 2008 7:55 pm
Posts: 1202
Year and Trim: 2003 Lesabre Limited, 2008 Cobalt, 2014 Malibu
I would suspect the coolant temperature sensor is not giving the right reading to the computer.
If it's saying the engine is warmer than it really is, the computer will not be feeding enough
gasoline for the cold temp of the engine--essentially not giving enough choke to enrich the
mixture in the old days of carburetors.

Is this a car that can be read by today's common diagnostics or did that start in 95???

You need to get a diagnostic unit that can read it when the car is cold overnight and see
what the temperature is that the coolant temp sensor is giving to the computer.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Nov 10, 2019 9:03 pm 
Offline
Posts like a Northstar
Posts like a Northstar

Joined: Sun Aug 22, 2010 11:11 pm
Posts: 1720
Location: Ontario, Canada
Year and Trim: 2000 Bonniville SSEi L67
I would first unplug the MAF sensor located on top of throttle body - it has abc on it.

just unplug that sensor and see how she starts and idles - if it returns to normal, you leave it unplugged and keep rpm under 3000 if you drive.

you can clean it if indeed its the source of the issue.

_________________
poverty forces one to do unorthodox things

2000 SSEi
past rides:
1996 SSEi
1992 GTP
1987 Grand Am


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Related topics
 Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Rough start but good idle. sputters & backfires while accel

lindy

14

1436

Mon Apr 06, 2015 2:46 pm

MKMike View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Correct cold start idle speed for a 1996 Bonneville SE

SSEBonne4evr

2

736

Sun Aug 03, 2014 8:08 pm

SSEBonne4evr View the latest post

There are no new unread posts for this topic. rough idle when started cold

Guest

4

978

Sun Nov 16, 2008 10:21 am

bill buttermore View the latest post

There are no new unread posts for this topic. random rough idle at hot and cold startups

omargadea12

2

1548

Sun Apr 10, 2016 10:59 pm

nos4blood70 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Rough start!!!!

olbonnie93

10

2372

Mon Sep 27, 2010 4:33 pm

J Wikoff View the latest post

 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group


phpBB SEO