It is currently Tue Jun 18, 2019 5:34 am

All times are UTC - 5 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Feb 12, 2019 3:29 pm 
Offline
SE Member
SE Member

Joined: Sat Nov 14, 2015 4:47 pm
Posts: 19
Year and Trim: 1994 Bonneville SE
1998 Bonneville. 219K miles.

Lately, transmission has been slow to engage first gear. Happens at initial start up and will continue after coming to a full stop, such as at a stop light. Problem goes away after about 5-10 minutes.

Fluid looks clean. No leaks, but topped it off with about 1.5 qts.

Could be the transmission control solenoid?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Feb 13, 2019 11:41 am 
Offline
Administrator
Administrator
User avatar

Joined: Mon May 19, 2008 6:04 pm
Posts: 25389
Location: Browerville, MN
Year and Trim: 2004 GXP - plus a handful of other Bonnevilles
If it was down 1.5quarts, it has a leak somewhere. Even being down that much on fluid, it can cause slipping issues. The shift solenoids control the shifts, not the clutches. I'd try some Lucas trans fix before anything else.

_________________
-Andrew-
Image
2004 Bonneville GXP | White Gold Tricoat | custom built supercharged 3800 hot rod | garage queen
2005 Town & Country Limited | Butane Blue Metallic | 290k | Family Hauler
2002 Ram 1500 Quad Cab Sport | Black| 210k | Official Bonneville Hauler


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 23, 2019 1:07 pm 
Offline
SE Member
SE Member

Joined: Sat Nov 14, 2015 4:47 pm
Posts: 19
Year and Trim: 1994 Bonneville SE
So I've changed the trans fluid and filter. Topped it off, and found no leaks.

Shift problem still exists: On initial startup when engine is cold, trans does not go into Reverse right away. Instead, I have to move the shift lever through all gears down to "1" and back up to reverse before it engages. Once the engine warms up, there is no issue. Shifting while driving is very smooth.

Any ideas what may be the problem?


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed Apr 24, 2019 9:10 am 
Offline
Administrator
Administrator
User avatar

Joined: Mon May 19, 2008 6:04 pm
Posts: 25389
Location: Browerville, MN
Year and Trim: 2004 GXP - plus a handful of other Bonnevilles
Worn clutches. Did you try some Lucas trans fix like I mentioned?

_________________
-Andrew-
Image
2004 Bonneville GXP | White Gold Tricoat | custom built supercharged 3800 hot rod | garage queen
2005 Town & Country Limited | Butane Blue Metallic | 290k | Family Hauler
2002 Ram 1500 Quad Cab Sport | Black| 210k | Official Bonneville Hauler


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Apr 30, 2019 9:50 am 
Offline
SE Member
SE Member

Joined: Sat Nov 14, 2015 4:47 pm
Posts: 19
Year and Trim: 1994 Bonneville SE
harofreak00 wrote:
Worn clutches. Did you try some Lucas trans fix like I mentioned?



Well, hmm, I finally did add Lucas trans fix. And you know what? Transmission hasn't skipped a beat yet. Color me a Lucas fan from now on.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed May 01, 2019 9:05 am 
Offline
Administrator
Administrator
User avatar

Joined: Mon May 19, 2008 6:04 pm
Posts: 25389
Location: Browerville, MN
Year and Trim: 2004 GXP - plus a handful of other Bonnevilles
It's the only mechanic in a bottle that works in my opinion. I hope it can be a long term solution for you!

_________________
-Andrew-
Image
2004 Bonneville GXP | White Gold Tricoat | custom built supercharged 3800 hot rod | garage queen
2005 Town & Country Limited | Butane Blue Metallic | 290k | Family Hauler
2002 Ram 1500 Quad Cab Sport | Black| 210k | Official Bonneville Hauler


Top
 Profile  
 
PostPosted: Wed May 01, 2019 9:21 am 
Offline
Certified Bonneville Nut
Certified Bonneville Nut
User avatar

Joined: Mon May 10, 2010 6:11 pm
Posts: 9086
Location: Chicago, IL
Year and Trim: 2003 SLE
I've been putting in a little bit of Lucas every transmission fluid service and it's kept my car happy. It used to do this BS too.

_________________
-Car Guy Carl
"Penelope" - 2003 SLE - 190k Miles
"Sydney" - 2000 Honda S2000 - 63k miles
Image


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC - 5 hours [ DST ]


Related topics
 Topics   Author   Replies   Views   Last post 
There are no new unread posts for this topic. Transmission does not engage

[ Go to pageGo to page: 1, 2 ]

spoiledred94

21

3733

Fri May 29, 2009 1:49 am

spoiledred94 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Trans bucking from stop, cold start wont go into gear

Regulator

1

610

Sun Jun 21, 2015 6:17 pm

96 SSEi View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Transmission behaviors, hot vs cold

RJolly87

7

744

Wed Oct 15, 2014 10:01 pm

RJolly87 View the latest post

There are no new unread posts for this topic. Converter engage/disengage issues

Need For Steve

3

1122

Thu Nov 18, 2010 8:35 pm

bad.moshi View the latest post

There are no new unread posts for this topic. breaks engage automatically and stick?

stone

4

874

Wed Mar 31, 2010 12:57 pm

willwren View the latest post

 


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group


phpBB SEO